top of page

Je izdelana iz masivnega, bi rekel skoraj neuničljivega Akacijevega lepljenega lesa, kar je tudi nekakšna posebnost. Les je v celoti lepljen, kar preprečuje morebitno zvijanje posameznih elementov in spoji teh elementov ki so prav tako lepljeni ter vijačeni.

 

Dimenzije znašajo:   miza     190x80x80cm  in

 

                                    klop     190x36x46cm

 

 

 

 

 

 

 

Nogi mize in klopi so sta izdelani v obliki spirale, kar pomeni nekakšno čvrstost in seveda spet posebnost te garniture. Na spodnje naležne prečke, ki je z stikom z tlemi je fiksirana plastika. Celotna garnitura je dvakrat premazana z prozornim lakom odpornim na zunanje vplive.

          Robinija

                                                  Miran Jelen

Cvet:

Drevo lepo zacveti do začetka junija, cvetovi so beli v obliki grozdov in močno dišeči, kar se vonja daleč na okoli. Cvetove trgajo ljudje in jih uporabljajo za pomirjajoče čaje, zdravilne sirupe in seveda za tudi veliko kulinaričnih dobrot, čebele pa si nabirajo dragoceno surovino za akacijev med.

 

Les:

Robinija je zelenorjave, rumene barve je zelo žilav, trpežen ima visoko trdnost, elastičnost, gostoto in z tem tudi težo. Odporen je na zunanje vplive, zemeljsko vlago, na razne insekte in ima tudi  visoko kalorično vrednost.

 

Uporaba:

Zaradi njegove visoke kvalitete je uporaba je skoraj vse stranska v preteklosti so ga veliko uporabljali za najbolj obremenjene dele vozov na konjsko vprego in tudi mostove. Tudi danes se ga uporablja za bolj zahtevna področja: kot so železniški pragovi, v rudnikih, gradbeništvu, za vinogradniške stebre, skratka za vse kar je na prostem in tudi za kurjavo.

 

Obdelava:

Zaradi njegove izjemno visoke gostote se ga obdeluje lažje kakor smreko samo glas obdelovalnega stroja se malo spremeni odnosno počasni, kar je razumljivo da mu je sila.

Površina obdelane ploskve je ravna in gladka tako da je potrebno minimalno brušenje ne glede na način obdelave. Le pri rezkanju je potrebno založiti naslon pri izteku orodja prečne obdelave zaradi trganja robov (pa še to ne zmeraj, odvisno od rasti lesa).

 

Glede na strukturo, barvo lesa je končen izdelek zelo lep.

 

 

Pa še nekaj o lesu:

 

Drevo:

AKACIJA praviloma ROBINIJA po domače ga imenujemo tudi na kratko TRN – imenovan po  trnju ki je razraščen po njegovem lubju. Njegova domovina je severna Amerika in od tam so ga zanesli po vsem svetu. Ta vrst dreves ni zahtevna pomembno je, da ima veliko svetlobe, ne kamnito mokro podlago je zelo trdo živa, ima tudi koreninsko razmnoževanje, kar je tudi neka posebnost, hitro raste in zraste zelo visoko v močno drevo, tako da zamori tudi druga drevesa ki so v njuni bližini.

bottom of page